AS ‘menemui’ bukti pekerja buruh paksa Top Glove, barang diboikot

0

PETALING JAYA: Perlindungan Kastam dan Sempadan AS (CBP) mengatakan ia telah menemui “bukti konklusif” bahawa produk tertentu oleh Top Glove Corp Bhd telah dihasilkan dengan penggunaan pekerja tahanan, paksa atau tanpa jaminan.

Notis yang diterbitkan hari ini dalam Daftar Persekutuan AS memberitahu orang ramai bahawa CBP, dengan persetujuan Setiausaha Keselamatan Dalam Negeri, telah menentukan bahawa “sarung tangan pakai buang tertentu telah dilombong atau dihasilkan di Malaysia oleh Top Glove Corporation Bhd dengan penggunaan pekerja secara tidak sah, dipaksa atau tidak diberi hak, dan sedang, atau kemungkinan besar, diimport ke Amerika Syarikat. ”

Dikatakan ia sekarang dapat merebut dan kehilangan semua sarung tangan yang telah memasuki AS atau yang mungkin masuk di masa depan.

Pada bulan Julai, CBP mengeluarkan sekatan pesanan import ke atas dua anak syarikat Top Glove, pembuat sarung tangan perubatan terbesar di dunia, setelah menyatakan bahawa ia mempunyai maklumat yang munasabah, tetapi tidak konklusif, untuk menunjukkan bahawa ia menghasilkan barang dengan pekerja buruh paksa.

Berdasarkan langkah terbaru, produk dari semua anak syarikat telah dilarang.  Top Glove mempunyai 60 syarikat dalam kumpulannya dan mengeksport ke lebih dari 195 negara.

Pembuat sarung tangan itu sebelum ini mengatakan bahawa ia bekerjasama dengan CBP untuk membatalkan perintah penahanan terhadap anak syarikatnya, Top Glove Sdn Bhd dan TG Medical Sdn Bhd, berikutan tuduhan pekerja buruh paksa.

Mengulas mengenai pengumuman hari ini, syarikat itu mengatakan bahawa nasihatnya di AS berhubungan dengan wakil dari CBP untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara itu.

Dalam satu kenyataan kepada FMT, Top Glove mengatakan bahawa Impactt, seorang perunding bebas yang disewa untuk memantau pelaksanaannya yang berterusan dari “rancangan tindakan pembetulan” dan langkah-langkah pemulihan lain, tidak menemukan bukti “kerja buruh paksa sistemik” pada bulan Januari.

Walaupun petunjuk buruh paksa seperti sekatan pergerakan, kerja berlebihan dan penahanan gaji tidak lagi ada pada bulan Januari, Impactt mengatakan bahawa “kemajuan lebih lanjut” telah dibuat berkenaan dengan petunjuk lain seperti penyimpanan dokumen pengenalan diri, pekerjaan dan kehidupan yang menyalahgunakan keadaan, penipuan, perhambaan hutang, keganasan dan intimidasi fizikal dan seksual.

Sementara itu, pakar hak pekerja migran bebas Andy Hall mengatakan bahawa pelabur Top Glove perlu dipertanggungjawabkan untuk pengumuman hari ini, bersama dengan pemilik syarikat “yang telah mendapat keuntungan paling besar” dari kegagalan memerangi pekerja buruh paksa.

Top Glove mencatat lebih banyak keuntungan dalam pendapatan suku tahunan terbaharu yang dikeluarkan awal bulan ini, dengan keuntungan mencecah RM2.87 bilion pada suku kedua (Q2) dari Disember hingga Februari, meningkat daripada RM2.4 bilion pada Q1.

Permintaan sarung tangan yang berterusan secara global telah meningkatkan penjualan syarikat, dan keuntungan Q2 mereka tahun ini hampir 25 kali lebih tinggi daripada RM115.7 juta yang dicatatkan pada tempoh yang sama tahun lalu. Ia juga mencatatkan perolehan pendapatan selama tiga suku berturut-turut, mencatat pendapatan RM5.37 bilion pada Q2, meningkat daripada RM4.8 bilion pada Q1 dan 336% dari tahun lalu.

(Tenaga buruh paksa) menodai puluhan miliar sarung tangan yang dihasilkan dan dieksport ke seluruh dunia oleh syarikat ini,” kata Hall.

“Keputusan hari ini oleh CBP juga harus menjadi pembuka mata dari seluruh industri sarung tangan getah eksploitatif Malaysia, industri eksport intensif buruh asing lain di Malaysia dan kepada kerajaan Malaysia dan pembeli barang dari Malaysia yang masih banyak yang perlu dilakukan untuk memerangi buruh paksa sistemik pekerja asing yang tetap endemik di kilang-kilang di seluruh negara. ”

Pemberitahuan hari ini juga dijangka mempengaruhi rancangan Top Glove untuk disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong pada bulan Mei atau Jun tahun ini, yang dikatakan akan mengumpulkan hingga RM7.7 bilion dari penerbitan saham baru.-29 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.