Hospital Swasta Boleh Sediakan Khidmat Vaksinasi

0

KUALA LUMPUR – Pada hari Isnin (29 Mac), kerajaan Malaysia memaklumkan akan membenarkan pengamal perkhidmatan kesihatan swasta untuk membuka rundingan bagi mendapatkan bekalan vaksin Covid-19 mereka sendiri.

Namun, menteri penyelaras negara untuk program imunisasi, Encik Khairy Jamaluddin, meminta supaya semua pihak bertenang dan memberi amaran serta mengingatkan bahawa pelancaran vaksin sektor swasta – yang akan membolehkan individu membayar vaksin Covid-19 mereka sendiri – mungkin berlaku hanya pada separuh kedua  tahun 2021.

Khairy mengatakan bahawa dia akan mengadakan perbincangan dengan pihak hospital swasta tentang kebenaran bagi mereka untuk mendapatkan vaksin, setelah permintaan dari Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) untuk menjalankan pemacu vaksinasi selari dengan program vaksinasi percuma kerajaan untuk membantu negara mencapai tahap paling maksima komuniti yang imun  terhadap coronavirus.

“Tetapi, saya ingin memaklumkan disini,  Vaksin sektor swasta mungkin hanya akan tiba pada suku ketiga atau keempat tahun ini kerana terdapat kekurangan bekalan vaksin di seluruh dunia,” katanya semasa taklimat mingguannya mengenai program imunisasi nasional.

Khairy mengatakan bahawa kesediaan membayar vaksin melalui hospital swasta tidak akan menjamin individu mendapat imunisasi awal.

Kerajaan Malaysia telah memperolehi cukup vaksin untuk seluruh penduduk negara ini dan bertujuan untuk menyuntik 80 peratus rakyatnya sehingga akhir tahun ini seawal mungkin.

Vaksin Covid-19 yang diperolehi oleh kerajaan akan diberikan secara percuma.  Ianya adalah terdiri dari Pfizer-BioNTech Jerman, Sinovac China, AstraZeneca Britain, dan Sputnik V. Rusia. Tiga jenama yang pertama telah mendapat persetujuan dari pengawal selia farmasi Malaysia, manakala dua yang lain pula sedang digunakan dalam program vaksinasi nasional.

 

Pada hari ini juga Khairy mengatakan  bahawa Malaysia akan melaksanakan fasa ketiga program vaksinasi – yang dimaksudkan untuk penduduk umum – dalam sebulan.  Ini disebabkan oleh pendaftaran warga emas yang rendah yang layak untuk divaksinasi, mulai bulan depan.

Hanya dua juta daripada 9.4 juta warga emas di Malaysia yang mendaftar untuk vaksinasi pada fasa kedua, yang akan bermula pada 19 April.

Oleh itu,  Khairy mengatakan bahawa vaksinasi, yang dijadualkan akan dimulai dari Mei tahun ini, akan dilakukan sementara kerajaan berusaha untuk menjangkau lebih banyak kumpulan berisiko tinggi untuk mendapatkan vaksin mereka.

Kerajaan  setakat ini telah memvaksinasi lebih dari 580,000 orang petugas barisan hadapan dengan sekurang-kurangnya satu dos dalam sebulan sejak program vaksinasi ini dimulakan.  Ia bertujuan untuk menyelesaikan vaksinasi 647,398 orang dalam tempoh dua minggu akan datang  sebelum memulakan fasa kedua.

Khairy juga mengatakan bahawa pengamal am perubatan swasta akan dapat memberikan vaksin Covid-19 percuma kepada pesakit yang lebih suka menerima rawatan di klinik swasta terdekat mereka dan bukannya pusat vaksinasi kerajaan, mulai 19 April.

Namun, dia mengatakan bahawa sumbangan doktor swasta untuk usaha vaksinasi “tidak akan banyak”, kerana mereka mungkin hanya dapat memberikan puluhan vaksin setiap hari, dan ada juga pertimbangan logistik untuk mendapatkan vaksin tertentu – seperti  Vaksin Pfizer-BioNTech – dari lokasi penyimpanan vaksin ke klinik swasta.

“Kami akan meminta doktor yang berdaftar untuk memberikan senarai pesakit yang ingin diberi vaksin di klinik mereka,” kata Khairy.

Lebih daripada 7.2 juta orang – atau sekitar 21 peratus penduduk Malaysia – telah mendaftar untuk vaksinasi Covid-19 setakat ini.=29 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.