Kerajaan Malaysia Terima Kerugian Besar

0

Malaysia terpaksa membayar balik Singapura sekitar $ 102.8 juta untuk kos yang dikeluarkan dalam projek kereta api berkelajuan tinggi (HSR) yang gagal, setelah perjanjian dua hala itu ditamatkan.

Dalam satu kenyataan bersama pada hari Isnin (29 Mac), Menteri Pengangkutan Singapura Ong Ye Kung dan Menteri Malaysia di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Mustapa Mohamed mengatakan kedua-dua negara telah menyelesaikan penyelesaian pampasan untuk projek HSR yang dihentikan.

Malaysia telah membuat pembayaran
$ 102,815,576 (RM320,270,519,24) untuk membayar balik Singapura untuk kos yang dikeluarkan untuk pembangunan projek itu, dan untuk lanjutan penangguhan awal dua tahun.

“Kedua-dua negara mencapai persetujuan baik mengenai jumlah tersebut setelah proses pengesahan oleh Pemerintah Malaysia. Jumlah ini merupakan penyelesaian penuh dan terakhir sehubungan dengan penamatan Perjanjian Dua Hala,” kata pernyataan bersama itu.

“Kedua-dua negara tetap berkomitmen untuk menjaga hubungan baik dan memupuk kerjasama erat untuk kepentingan bersama kedua-dua negara.”

Dalam catatan di Facebook, Encik Ong berkata: “Saya gembira kerana kami dapat menutup bab ini secara damai, tanpa menjejaskan hubungan dua hala yang baik antara kedua-dua negara kami.

“Ke depan, ada banyak bidang di mana kita memiliki peluang untuk bekerjasama. Ini termasuk isu-isu yang dibincangkan oleh Menteri Vivian Balakrishnan dengan para pemimpin di Malaysia minggu lalu, seperti pemulihan beberapa perjalanan udara, yang mana MOT akan sangat terlibat, dan juga berulang-alik melalui Tambak. ”

Pada 1 Januari, Perdana Menteri Lee Hsien Loong dan rakan sejawatannya dari Malaysia, Muhyiddin Yassin mengeluarkan kenyataan bersama untuk mengumumkan penamatan projek HSR. Malaysia telah membenarkan perjanjian dua hala berakhir pada tarikh akhir 31 Disember 2020, setelah kedua-dua pihak tidak dapat menyetujui perubahan yang telah diusulkan.

Ong telah mengatakan di Parlimen pada 4 Januari bahawa dengan penamatan projek itu, Malaysia harus memberi ganti rugi kepada Singapura sesuai dengan perjanjian HSR, dengan memperhatikan bahawa Republik telah menghabiskan sekitar $ 270 juta untuk projek itu sejauh ini.

Pampasan ini akan merangkumi pelbagai kos pengguguran seperti perkhidmatan perundingan, reka bentuk infrastruktur dan tenaga kerja untuk melaksanakan projek HSR. Ia tidak akan menampung kos pengambilan tanah kerana nilai tanah dapat diperoleh semula, katanya.

Menanggapi pertanyaan mengenai pampasan, jurucakap Kementerian Pengangkutan Singapura (MOT) menyatakan bahawa $ 270 juta itu merangkumi kos pengambilan tanah.

“Kerana Pemerintah Singapura dapat memperoleh kembali nilai dari tanah yang kami beli, kami tidak meminta pampasan untuk itu. Sebagai contoh, sebidang tanah yang diperoleh akan digunakan untuk membangun Pusat Pengujian Keretapi Bersepadu, yang baru saja pecah, ”katanya, merujuk kepada bekas laman Raffles Country Club.

“Untuk jumlah pampasan terakhir sebanyak $ 102 juta, sebagian besarnya dihitung dan ditentukan ketika kami menyetujui permintaan Malaysia untuk menangguhkan projek tersebut, dan telah ditetapkan dalam perjanjian HSR.”

Laluan kereta api sejauh 350km yang telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak pada tahun 2013, akan bergerak dari stesen terminal di Bandar Malaysia di pusat bandar Kuala Lumpur ke terminal di Jurong East.

HSR dijadualkan memiliki tujuh stesen, dan akan mengurangkan masa perjalanan antara Kuala Lumpur dan Singapura menjadi 90 minit, dibandingkan dengan lebih dari empat jam dengan kereta dan sekitar lima jam melalui udara.

Kedua-dua negara menandatangani perjanjian dua hala yang mengikat secara sah mengenai projek itu pada Disember 2016, disaksikan oleh PM Lee dan Perdana Menteri Malaysia ketika itu, Najib Razak.

Singapura memulakan kerja projek tersebut, termasuk melantik firma untuk merancang infrastruktur HSR dan kemudian memanggil tender bersama antarabangsa dengan Malaysia untuk syarikat aset.

Tetapi projek itu kemudian ditangguhkan atas permintaan Malaysia, setelah berlaku perubahan dalam pemerintahan Malaysia setelah Pilihan Raya Umum Mei 2018.

Kemudian Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad, yang gabungannya mengalahkan Najib dalam pilihan raya, mengatakan negara itu membuat “keputusan akhir” untuk menggugurkan rancangan untuk HSR. Dia kemudian mengundurkan komen sebelumnya dan mengatakan bahawa HSR ditahan sementara kerana kosnya yang tinggi.

Kedua-dua negara bersetuju pada bulan September 2018 untuk menangguhkan projek itu selama kira-kira dua tahun, dan Malaysia membayar balik Singapura $ 15 juta untuk kos yang ditanggung oleh penangguhan tersebut.

Pada 31 Mei tahun lalu, Singapura menyetujui permintaan Malaysia untuk menangguhkan lagi projek HSR selama tujuh bulan lagi hingga 31 Disember.

November lalu, MOT Singapura mengatakan Malaysia telah mencadangkan perubahan pada HSR, dan Singapura membincangkannya dengan itikad baik.

Projek ini ditamatkan setelah kedua-dua pihak gagal mencapai persetujuan menjelang tarikh akhir 31 Disember tahun lalu.

Pada bulan Januari, Encik Ong memberitahu Dewan bahawa Singapura tidak dapat menerima cadangan Malaysia untuk membuang pembekal sistem dan pengendali rangkaian projek tersebut.

Singapura melihat syarikat aset itu perlu untuk memastikan bahawa kepentingan kedua-dua negara dilindungi, dan penghapusannya “merupakan pemindahan asas dari perjanjian dua hala HSR”, katanya.-Nthqibord, 30 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.