MCA – Perlu Bincang Sebelum Bertindak

0

KUALA LUMPUR Sebarang keputusan mengenai peletakan jawatan menteri selepas penarikan sokongan UMNO terhadap kerajaan mesti dibuat secara kolektif oleh semua parti komponen, kata Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong.

Katanya, MCA sentiasa menyokong Barisan Nasional (BN) sejak penubuhan parti Perikatan dan keputusan untuk bergabung dengan kerajaan tahun lalu juga dilakukan secara kolektif.

“Apa sahaja tindakan yang kita (BN) lakukan, kita mesti membincangkannya.

“Saya tidak mahu membuat ramalan mengenai apa yang akan terjadi kerana itu hanya akan membuat spekulasi,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran ‘Callie Mask’ di sini hari ini.

Dia mengatakan demikian ketika ditanya apakah dia bersedia untuk berhenti sebagai menteri pada tarikh yang belum diputuskan berikutan keputusan UMNO untuk menarik sokongannya dari pemerintah. Semalam, usul untuk memutuskan kerjasama politik dengan Bersatu, yang mengetuai Perikatan Nasional (PN) pemerintah, untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) dipersetujui sebulat suara oleh perwakilan parti pada Perhimpunan Agung UMNO 2020.

Perhimpunan itu juga bersetuju untuk memberikan mandat kepada presiden dan Majlis Tertinggi parti untuk memutuskan jangka waktu penarikan diri dari pemerintah PN.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid berkata, cadangan Tengku Razaleigh Hamzah agar pemimpin yang dilantik oleh kerajaan PN sebagai menteri, timbalan menteri dan pengerusi syarikat berkaitan kerajaan untuk meletak jawatan, tidak dibincangkan dalam perhimpunan itu tetapi akan dibincangkan pada mesyuarat Majlis Tertinggi.-Nthqibord, 30 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.