Sultanah Terengganu, Nur Zahirah Tuntut RM100juta

0

KUALA LUMPUR: Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram dan bekas peguam negara Tan Sri Tommy Thomas yang juga merupakan peguam pemimpin DAP iaitu Lim Guan Eng,  setiausaha DAP  akan mewakili penyunting Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dan dua yang lain dalam perbicaraan rayuan yang berkaitan dengan saman fitnah yang difailkan terhadapnya  selaku defendan oleh Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Perbicaraan di Mahkamah Rayuan pada awalnya dijadualkan untuk diadakan pada 24 March, tetapi telah ditunda sehingga 24 Ogos.

Peguam Sultanah Nur Zahirah, Datuk Mohd Haaziq Pillay Abdullah, mengesahkan tarikh pendengaran baru ketika dihubungi selepas semakan semula rayuan hari ini di hadapan pendaftar mahkamah.

Haaziq juga mengesahkan bahawa perbicaraan rayuan akan dilakukan melalui penggunaan aplikasi Zoom kerana sekatan Covid-19.

“Mereka (peguam untuk defendan) menulis surat ke Mahkamah Rayuan untuk meminta penangguhan dengan alasan bahawa peguam kanan mereka Gopal Sri Ram tidak ada pada tarikh tersebut,” kata Haaziq kepada The Edge.

Haaziq mengatakan bahawa dia telah menolak permintaan tersebut tetapi Mahkamah Rayuan membenarkan penangguhan tersebut.

Rewcastle-Brown mengajukan perbandingan keatas keputusan Mahkamah Tinggi pada tahun 2019, yang mengizinkan permohonan Sultanah Nur Zahirah untuk menghilangkan perlunya dia memberi keterangan secara sendiri dalam kes saman fitnahnya.  Mahkamah menerima permohonannya di bawah Perintah 14A agar kes itu diputuskan melalui undang-undang.

Sultanah Nur Zahirah mengemukakan saman fitnah itu pada November 2018, dengan menamakan Rewcastle-Brown, penerbit Gerakbudaya Enterprise Chong Ton Sin dan pencetak Vinlin Press Sdn Bhd sebagai defendan.

Sultanah mendakwa bahawa Rewcastle-Brown membuat pernyataan yang tidak senonoh tentangnya dalam “The Sarawak Report – The Inside Story of the 1MDB Expose”.

Dia mendakwa bahawa pernyataan itu dapat dianggap bermaksud dia terlibat dalam amalan rasuah dan campur tangan dalam pentadbiran negeri, selain menggunakan statusnya untuk mempengaruhi penubuhan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA), yang kemudian menjadi 1Malaysia Development Bhd (1MDB)  .

Sultanah Nur Zahirah juga mendakwa bahawa kenyataan itu telah menafsirkannya kerana telah membantu peniaga Jho Low menjadi penasihat TIA.

Dia berpendapat bahawa dia tidak pernah terlibat dalam pentadbiran Terengganu dan penubuhan TIA dan oleh itu pernyataan itu telah memfitnah dan mencemarkan reputasinya.

Sultanah menuntut ganti rugi am sebanyak RM100 juta dari setiap defendan dan juga meminta perintah agar penerbit menarik balik buku tersebut dan agar pencetak berhenti mencetaknya.-29 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.