Bekas presiden bank direman

0

PUTRAJAYA (31 Mac): Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menahan empat orang, termasuk seorang bekas presiden bank merangkap pengarah urusan yang membawa gelaran kehormatan Datuk, kerana disyaki melakukan rasuah dalam meluluskan pinjaman RM400 juta kepada sebuah syarikat. Kesemua mereka, yang berusia antara 49 hingga 53 tahun, ditangkap di sekitar kawasan Kuala Lumpur petang semalam.  Mereka semua diberi perintah reman tiga hari oleh Mahkamah Majistret di sini.Menurut sumber, mereka semua ditahan kerana disyaki telah menerima  $3,168.366.00, atau sekitar RM8 juta, sebagai komisen untuk meluluskan pinjaman RM400 juta untuk projek yang dikatakan tidak wujud.

Difahamkan, kelulusan itu diberikan melalui “orang dalam” bank untuk projek yang tidak wujud agar firma itu mendapat wang.  Setelah wang itu dikeluarkan kepada syarikat itu, syarikat itu ditutup dan projek itu tidak dimulakan.

 “Mantan presiden, yang juga MD (pengarah urusan), dikatakan telah memberikan hak istimewa untuk menyetujui pinjaman tanpa mengikuti prosedur dan tidak melakukan usaha yang wajar sebagai akibat dari sogokan yang didakwa dibayar,” kata sumber itu  .

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki, ketika dihubungi, mengesahkan penahanan mereka dan mengatakan bahawa mereka sedang disiasat di bawah Seksyen 16 Akta SPRM 2009 kerana didakwa menerima kepuasan.

Kesemua mereka direman hingga 2 April di bawah Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.