Coronavirus Perlu Kajian Lagi

0

GENEVA / ZURICH (Reuters) – Pasukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia yang menyiasat asal-usul coronavirus baru itu menyebut masalah mengakses data mentah, kata ketua agensi kesihatan itu pada hari Selasa, meminta kajian lebih lanjut kerana penilaian sejauh ini, belum cukup luas.

“Dalam perbincangan saya dengan pasukan, mereka menyatakan kesulitan yang di hadapi dalam mengakses data mentah,” kata ketua pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus setelah laporan pasukan yang melakukan perjalanan ke Wuhan, China, tahun ini dikeluarkan.

“Saya mengharapkan kajian kolaboratif di masa depan merangkumi perkongsian data yang lebih tepat waktu dan komprehensif.”

Walaupun pasukan itu menyimpulkan bahawa kebocoran makmal adalah hipotesis yang paling mungkin untuk virus yang menyebabkan COVID-19, kata WHO, perkara itu memerlukan siasatan lebih lanjut, berpotensi dengan misi tambahan.

“Saya tidak percaya bahawa penilaian ini cukup luas,” kata Tedros. “Data dan kajian lebih lanjut akan diperlukan untuk mencapai kesimpulan yang lebih mantap.”

Laporan oleh Stephanie Nebehay, John Miller dan Emma Farge. -Nthqibord, 31 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.