Kejatuhan Dana  AS $ 9 bilion dari nilai pasaran Credit Suisse, Nomura

0

LONDON: Saham di Nomura dan Credit Suisse jatuh lebih jauh pada hari Rabu, dengan kolektif US $ 9 bilion menghapuskan nilai pasaran mereka minggu ini ketika bank-bank bersaing untuk kerugian besar dari ledakan dana lindung nilai yang berpusat di A.S. Archegos Capital.

Credit Suisse dan Nomura lebih lambat daripada saingan untuk mengurangkan pendedahan mereka kepada Archegos, pejabat keluarga yang dikendalikan oleh bekas pengurus Tiger Asia, Bill Hwang.  Pemberi pinjaman global yang bertindak sebagai broker untuk Archegos mungkin perlu menuliskan lebih AS $ 6 bilion setelah dana tersebut gagal membayar, Reuters melaporkan.

Saham Credit Suisse turun 4 peratus pada hari Rabu, menjadikan penurunan minggu ini kepada hampir 20 peratus.  Sudah tertekan dari pendedahannya kepada firma kewangan rantaian bekalan yang gagal, Greensill, rancangan Credit Suisse untuk membeli kembali saham dan membayar dividen tahun ini kini mungkin berisiko, kata penganalisis.

Permodalan pasaran bank telah menyusut lima bilion franc Swiss sejak hari Jumaat kepada 25.57 bilion franc Swiss (US $ 27.12 bilion).  Sumber menganggarkan kerugian Credit Suisse mungkin berjumlah AS $ 5 bilion tetapi bank enggan mengulas.

Penganalisis UBS mengatakan “banyak soalan yang belum dijawab” masih ada, merujuk kepada penglibatan Credit Suisse pertama kali di Greensill dan sekarang dana lindung nilai yang berpusat di A.S.

 “Aliran keluar? Kesan P&L? Perlindungan insurans? Kualiti aset pendasar? Litigasi? Perkembangan di sekitar rakan kongsi yang terlibat? Kesan reputasi? Kesan pada strategi?”  mereka tulis.

Sementara itu Nomura yang telah memberi amaran mengenai serangan AS $ 2 miliar dari Archegos, jatuh 2.9 peratus lebih tinggi susulan kejatuhan 0.8 peratus di pasaran saham Jepun pada hari Rabu.  Permodalan pasarannya turun dari 2,3 trilion yen (US $ 20,81 bilion) menjadi 1,88 trilion yen sejak hari Jumaat, data Refinitiv menunjukkan.

Agensi penilaian menambah tekanan ketika Moody’s memangkas pandangannya terhadap Nomura menjadi “negatif”, dengan alasan kemungkinan kekurangan dalam proses pengurusan risikonya.

Fitch meletakkan penarafan kelayakan Nomura pada “jam tangan negatif” dengan menyebut potensi kerugian material yang timbul daripada urus niaga dengan pelanggan A.S. di salah satu anak syarikat A.S. serta pertanyaan mengenai kecukupan kawalan Nomura.

Sementara itu, di pasaran , kos menginsuranskan pendedahan kepada Credit Suisse dan Nomura meningkat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.