Lawatan rasmi ke China – Dato Seri Hishamuddin

0

KUALA LUMPUR, 31 Mac – Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein akan melakukan lawatan rasmi dua hari ke China bermula esok atas undangan rakan sejawatannya dari China, Wang Yi.

Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan mengatakan bahawa Hishammuddin, yang akan melakukan kunjungan rasmi pertamanya ke republik itu sejak menjabat sebagai menteri pada 10 Mac 2020, akan mempengerusikan pertemuan dua hala antara delegasi Malaysia dan China dengan Wang Yi  semasa lawatan.

Wang Yi, yang juga Anggota Dewan Negara, melakukan lawatan rasmi ke Malaysia pada Oktober 2020.

 “Kedua-dua pihak akan membincangkan inisiatif untuk mengembangkan lebih jauh kerjasama yang saling menguntungkan, dengan fokus pada agenda pasca-pandemi seperti memfasilitasi perjalanan lintas batas, dan memperkuat kerjasama vaksin.

 “Malaysia dan China telah mengembangkan kerjasama strategik yang besar, pelbagai aspek dan komprehensif.  Lawatan ini sangat penting untuk membolehkan penggandaan aktiviti dan hubungan dua hala, ”kata kenyataan itu.

 Kenyataan itu menambah bahawa kedua-dua menteri luar negeri akan membincangkan pelbagai isu serantau dan antarabangsa yang menjadi perhatian bersama, mengambil bahagian dari Sidang Kemuncak Asean – China ke-23, selain meninjau kembali inti pati Tahun Pembangunan Berkelanjutan Asean-China, memperkukuh kerjasama  Ekonomi Biru, serta mempertimbangkan keadaan keselamatan yang berlaku di rantau ini.

Dikatakan lawatan Hishammuddin akan dilakukan dengan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) kesihatan dan keselamatan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan Suruhanjaya Kesihatan Nasional Republik Rakyat China.

 Hubungan dua hala antara Malaysia dan China telah berkembang dengan stabil dan ketara tahun lalu (2020) walaupun terdapat cabaran Covid-19 dengan perdagangan dua hala antara kedua-dua negara berkembang sebanyak 4.2 peratus sehingga mencecah RM329.77 bilion secara keseluruhan.

 China berdiri sebagai rakan dagang terbesar Malaysia selama 12 tahun berturut-turut dan menyumbang 18.6 peratus daripada jumlah perdagangan Malaysia, sementara eksport ke China menyumbang 16.2 peratus kepada jumlah eksport Malaysia pada tahun 2020.

 Malaysia dan China meningkatkan hubungan mereka dari “Kerjasama Strategik” menjadi “Kerjasama Strategik Komprehensif” pada tahun 2013, menandakan babak baru dalam hubungan bersejarah antara Kuala Lumpur dan Beijing.-Nthqibord, 31 Mac 2021.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.