MIC – Siapa Perdana Menteri?

0

Namakan calon PM anda sebelum bercakap mengenai kerusi, MIC memberitahu Umno

MIC juga memberi amaran kepada Umno agar tidak menganggap bahawa rakan-rakannya dalam Barisan Nasional adalah ‘yes-men.

Parti komponen Barisan Nasional (BN) MIC hari ini menuntut agar Umno menamakan calonnya sebagai perdana menteri sebelum berusaha merundingkan kerusi untuk pilihan raya akan datang dengan rakan-rakannya dalam gabungan itu.

Naib presiden MIC Sivarraajh Chandran mengatakan bahawa partinya dan juga MCA tidak “yes-men”, sambil menambah bahawa kesetiaan mereka kepada BN ada hadnya.

“Tolong jawab pertanyaan yang diajukan oleh presiden MIC,” katanya, merujuk kepada SA Vigneswaran yang mengemukakan masalah itu semalam.

Siapa calon perdana menteri BN untuk pilihan raya ke-15? Tentukan jawapannya terlebih dahulu, sebelum menyentuh rakan komponen anda atau merundingkan kerusi bagi pihak MIC dan MCA.

“Jangan anggap semua perkara perlu dan akan berlaku mengikut kehendak anda,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sivarraajh menjawab pemimpin Puteri Umno yang mencadangkan agar MIC membenarkan Umno bertanding di kawasan Parlimen Sungai Siput, kerusi yang secara tradisional diperuntukkan kepada parti India.

Dalam pernyataannya, beliau mengatakan jika Umno merasakan bahawa mereka cukup kuat dan tidak memerlukan sokongan MIC dan MCA, ia harus bertanding pada PRU15 dengan logo sendiri dan bukannya BN.

Dia juga menyarankan agar kerusi Cameron Highlands “dikembalikan” kepada MIC, dengan mengatakan bahawa dia telah memenangkannya dalam pemilihan 2018.

“Calon MIC sebelumnya juga menang. Mengapa, setelah pilihan raya kecil Cameron Highlands, Umno mahu mengekalkan kerusi itu walaupun perjanjian awal hanya meminjamnya? ”
Pilihan raya kecil Cameron Highlands pada tahun 2019 dimenangi oleh Ramli Mohd Nor Umno dengan majoriti selesa lebih dari 3,000. -Nthqibord, 31 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.