UMNO akan berpecah – Najib Razak

0

KUALA LUMPUR – Mengadakan pemilihan Umno sebelum pilihan raya umum ke-15 (PRU15) boleh menyebabkan perpecahan dalam parti dan membiarkan parti lain “mencuri” calon yang kalah, kata ketua Umno Pekan, Datuk Seri Najib Razak. Bekas presiden Umno itu mengatakan banyak pihak hanya menunggu peluang untuk melemahkan Umno dengan cara ini.

“Mereka (parti lain) akan menunggu pemilihan dalam Umno, jadi serpihan dari pihak yang kalah akan dijemput atau dipujuk atau ditawarkan untuk menyertai parti mereka,” katanya kepada wartawan setelah menyampaikan pidatonya pada penutupan Forum Demokrasi Malaysia: Masa Depan Demokrasi Parlimen di Malaysia hari ini.

Bekas perdana menteri itu berkata demikian ketika mengulas gesaan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin agar kepemimpinan Umno mengetuai pemilihan parti tahun ini untuk menyelesaikan masalah dalaman parti. Khairy, yang juga menteri sains, teknologi dan inovasi, mengatakan pemilihan parti harus diadakan menjelang PRU15.

Najib, dalam ucaptama penutupnya, menyinggung perlunya menggubal tindakan Parlimen yang mengatur sumbangan dan pendanaan politik, kerana menjalankan kegiatan politik, seperti aktiviti lain, melibatkan kos.

“Sekiranya anda adalah entiti perniagaan, anda mengumpulkan dana melalui menjual ekuiti, hutang dan melalui pelbagai aktiviti penggalangan dana. Tetapi persoalannya adalah, bagaimana parti politik melakukan itu, dan melakukan itu pada skala yang cukup besar untuk menampung biaya yang berkaitan dengan menjalankannya?” -Nthqibord, 31 Mac 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.