Kartel Dadah Antarabangsa Berjaya Ditumpaskan

0

SEOUL, 1 April – Korea Selatan telah berjaya menumpaskan  kartel dadah antarabangsa dan mengesan kemudahan pembuatan ubat dengan kerjasama  polis Malaysia, lapor pejabat berita Yonhap memetik pegawai hari ini.

Pejabat Pendakwa Tertinggi (SPO) mengatakan bahawa pihaknya bekerjasama dengan pejabat kastam untuk merampas 16,4 kilogram metamfetamin yang dihantar ke negara ini dari Malaysia pada Januari hingga Mac dan berkongsi maklumat jenayah dan kaedah pengedaran dadah dengan polis Kuala Lumpur. Berdasarkan risikan, polis Malaysia menahan 13 anggota organisasi pengedaran dadah antarabangsa yang berpusat di ibu kotanya.  Mereka juga merampas dadah terlarang bernilai 5.42 bilion won (RM19.8 juta), termasuk 64kg ketamin dan 12.2kg metamfetamin, serta kemudahan pengeluaran kartel.

Salah seorang anggota kartel yang ditangkap didapati telah memperdagangkan 8.2kg dan 7.6kg metamfetamin yang disita oleh pejabat pendakwa daerah Incheon dan Cheongju, pada Januari tahun lalu, menurut SPO.

Pihak pendakwaan mengatakan jumlah methamphetamine yang dirampas yang dihantar dari negara Asia Tenggara meningkat dengan mendadak dari 3.6 kg pada tahun 2020 kepada 16.4 kg pada suku pertama tahun ini.  Pada tahun 2018 dan 2019, gabungan 40kg ubat ketagihan disita di sini. Kes-kes orang yang membawa dadah dalam penerbangan menurun kerana prosedur imigrasi yang diperkuat di tengah wabak itu, tetapi kes-kes narkotik yang diseludup melalui penghantaran antarabangsa atau Express Mail Service (EMS), tersembunyi dalam pakaian atau makanan, telah meningkat.

Untuk memerangi jenayah seperti itu, para pejabat telah mempercepat pengawasan pengiriman dari Malaysia dan dengan cepat berkongsi maklumat yang diperoleh, seperti pengenalpastian pengirim, dengan polis asing, jelas pihak pendakwaan.

 “Sekiranya penangkapan kartel dadah baru-baru ini tidak berjaya, jenayah tambahan mungkin akan meletus di Korea,” kata SPO, menjelaskan bahawa sangat penting untuk mencegah narkotik melintasi sempadan sejak awal kerana kebanyakan mereka berasal dari luar negara  .

Sebagai sebahagian daripada usaha anti pemerdagangan dadah, SPO mengatakan ia sedang melakukan siasatan bersama terhadap jenayah dadah dengan Thailand dan merancang untuk memperkuat kerjasama dengan pihak berkuasa penyiasatan Laos untuk menyekat perdagangan dadah ke Korea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.