Khairy Jamaluddin tolak Dato’ Sri Najib Razak

1

Khairy Jamaluddin hari ini menolak cadangan Datuk Seri Najib Razak bahawa mengadakan pemilihan parti sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan melemahkan Umno.

Khairy, yang merupakan Ahli Parlimen Rembau, mengingatkan Najib yang ketika itu menjadi presiden Umno bahawa keputusan Umno untuk menangguhkan pemilihan parti pada tahun 2018 untuk membuka jalan bagi Pilihan Raya Umum ke-14 tidak membantu peluang Barisan Nasional.

 “Cadangan itu dibuat oleh Najib, dan saya hanya ingin memberi respons.  Umno menangguhkan pemilihan parti pada 2018 kerana PRU14.  Namun kami (Barisan) masih kalah, ”kata Khairy 

Najib semalam mendakwa bahawa mengadakan pemilihan parti untuk Umno memilih kepimpinannya sebelum PRU15 boleh menyebabkan parti politik itu melemahkan dan kehilangan ahli daripada parti politik lain.

Katanya, mereka yang kalah dalam pemilihan parti boleh diburu oleh parti politik lain untuk bertindak sebagai calon pada PRU15.

Najib, yang juga Anggota Parlimen Pekan, menambahkan bahawa tidak adil untuk mengadakan pemilihan untuk jawatan kepemimpinan Umno jika pesaing dengan jawatan dalam pemerintahan tidak melepaskan jawatan tersebut.

Sehari sebelumnya, Khairy di media sosial meminta Umno untuk mengadakan pemilihan partinya tahun ini untuk menyelesaikan masalah dalaman parti dan mempercepat pemilihan dalaman tersebut, dan bukannya mengadakannya selepas PRU15.

Khairy mengatakan ini beberapa hari selepas Umno mengadakan perhimpunan agungnya, di mana diputuskan bahawa parti itu akan memutuskan hubungan dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan di mana presiden partinya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengatakan semua menteri Umno dalam Kabinet Perikatan Nasional (PN) sekarang  akan turun dari jawatan mereka jika dipanggil untuk melakukannya pada bila-bila masa.

Khairy pernah menjadi ketua Pemuda Umno hingga tahun 2018. Khairy pada pemilihan Umno 2018 bertanding merebut jawatan presiden tetapi tewas kepada Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Secara berasingan, Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican juga menyuarakan sokongannya terhadap seruan Khairy agar pemilihan parti diadakan sebelum PRU15.

 “Selepas pemilihan parti 2018, Umno berjanji tidak akan ada penangguhan lagi di masa depan.

 “Ikrar telah dibuat untuk akar umbi.

 “Pemilihan parti mesti diadakan untuk membentuk pasukan baru yang akan memimpin parti pada PRU15,” kata Reezal.

1 COMMENT

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.