Malaysia perlu tegas seperti Singapura

0

 SINGAPURA: Netflix syarikat gergasi streaming membuang dua rancangan dengan kandungan yang berkaitan dengan dadah dari platformnya di Singapura, berikutan tuntutan penghapusan bertulis dari Infocomm Media Development Authority (IMDA).

Dalam laporan tahunan Tadbir Urus Sosial Alam Sekitar, Netflix mengatakan IMDA meminta mereka membuang siri Cooked with Cannabis dan filem Have A Good Trip: Adventures in Psychedelics masing-masing pada bulan Mei dan Ogos 2020.

Sebagai tindak balas kepada pertanyaan CNA, jurucakap IMDA mengatakan bahawa penyedia perkhidmatan teratas di Singapura diharapkan mematuhi kod kandungan agensi tersebut untuk perkhidmatan over-the-top, video-on-demand dan niche.

 “Singapura mempunyai sikap toleransi sifar terhadap dadah,” kata jurucakap itu.

 “Kod kandungan berfungsi untuk melindungi anak muda dari kandungan yang tidak sesuai (termasuk kandungan yang tidak sesuai yang memuliakan atau mendorong penyalahgunaan dadah dan bahan), menjaga norma dan nilai masyarakat, dan menjaga kepentingan umum, sambil membiarkan orang dewasa membuat pilihan yang tepat.”

Perpustakaan kandungan Netflix terikat dengan lokasi geografi biasanya kerana perjanjian hak cipta atau undang-undang penapisan tempatan.

Dimasak dengan Cannabis adalah siri memasak yang kompetitif yang dihasilkan oleh Netflix di mana para koki membuat makanan yang disertakan dengan ganja.  Have A Good Trip: Adventures in Psychedelics adalah filem dokumentari yang memaparkan siri wawancara dengan selebriti mengenai pengalaman mereka dengan bahan psikedelik.

Netflix membuang empat judul sejak laporan terakhirnya pada Februari 2020: Dua di Singapura dan dua lagi di Turki, kata platform itu dalam laporan itu.

Pada tahun 2018, Netflix mengeluarkan rancangan Cooking on High, The Legend of 420 dan Disjointed dari perkhidmatannya di Singapura, berikutan permintaan dari IMDA, katanya dalam laporan sebelumnya.

Pada tahun 2019, pihaknya juga menerima permintaan tertulis dari IMDA untuk membuang The Last Temptation Of Christ milik Martin Scorsese – yang dilarang di sini – dari platform di Singapura.

Netflix juga memenuhi tuntutan untuk membuang The Last Hangover, parodi alkitabiah dari filem The Hangover, pada tahun 2020.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.