MCA,MIC Diajak Bersama PN – Pendedahan Md Fadzmel

0

KUALA LUMPUR, 1 April – Parti Pribumi Bersatu Malaysia dituduh cuba secara terang-terangan mendorong parti komponen Barisan Nasional (BN) MCA dan MIC untuk bergabung dalam gabungan Perikatan Nasional (PN).

Sumber salah satu media melaporkan ahli exco Pemuda Umno Md Fadzmel Md Fadzil telah mendedahkan perkara ini semasa webinar ‘Senario Politik selepas Perhimpunan Agung Umno’ malam tadi.

Semasa webinar yang dianjurkan oleh Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur Selangor (KLSCAH) beliau mengatakan bahawa usaha Bersatu berjaya mencetuskan kemarahan akar umbi Umno.

 “Kami menubuhkan pemerintah PN bersama-sama tetapi mereka memikat MCA dan MIC di belakang Umno.  Kita semua tahu, mereka berusaha memasukkan MIC ke dalam PN tetapi tidak berjaya.

 “Saya rasa sekurang-kurangnya dua hingga tiga kali MCA ditawarkan untuk menyertai PN tanpa pengetahuan Umno.  Kita semua tahu bahawa Umno, MCA dan MIC bersama dalam BN.  Apa alasan di sebalik semua ini? “  Fadzmel berkata.

 Ketika moderator dan ketua KLSCAH Ong Ooi Heng bertanya kepada rakan panelis webinar dan naib ketua Naib Ketua Pemuda MCA, Chua Hock Kuan jika ini benar, dia mengatakan bahawa dia tidak terpikat dan dia tidak menyedarinya

Chua juga menyentuh mengenai Umno memutuskan kerjasama dengan Bersatu untuk pilihan raya umum ke-15 yang akan datang, yang menurutnya akan mempengaruhi hala tuju BN pada masa depan.

 “Umno boleh membuat keputusan.  Tetapi bagi BN, keputusan ini mesti kembali ke dewan tertinggi untuk dibincangkan.

 “Oleh kerana kami bertanding di bawah bendera BN pada PRU lalu, dan BN sebelumnya telah memutuskan untuk menyokong kerajaan PN secara keseluruhan, oleh itu keputusan Umno mesti dibawa ke dewan tertinggi BN untuk membincangkan dan memutuskan juga,” katanya

Chua menambah, dia yakin perkara itu akan dibincangkan dalam pertemuan BN akan datang kerana presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi juga presiden gabungan itu.

Fadzmel mengambil bahagian dalam webinar tersebut bagi pihak Ketua Pemuda Umno, Datuk Asyraf Wajdi Dusuki yang harus menghadiri mesyuarat parti yang mendesak.  Setiausaha Agung Parti Gerakan, Mak Kah Keong juga merupakan panelis lain yang hadir.

Semasa mesyuarat agung tahunan Umno (AGM) hujung minggu lalu, Zahid adalah salah seorang pemimpin parti termasuk Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamad, yang mendakwa bahawa Bersatu berusaha memujuk pemimpin Umno untuk bergabung dengan barisan mereka melalui rasuah  .

Selepas itu, AGM memberi kuasa kepada Zahid bersama dengan Majlis Tertinggi Umno untuk memutuskan tarikh keluar dari kerajaan PN.  Dia mengatakan parti itu akan menarik diri sekiranya Bersatu memutuskan untuk tidak menuntut pilihan raya umum sehingga penggal Parlimen sekarang berakhir pada 2023.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.