Pengundi Melayu Memilih Parti Mana? Umno, Pas Atau Bersatu??

0

UMNO, PAS, BERSATU – MELAYU SUKAR  UNTUK BERSAMA 

Ahli politik mengatakan masih ada kemungkinan PAS akan bekerjasama dengan Umno ke pilihan raya umum akan datang, walaupun parti Islam itu baru-baru ini mengumumkan kerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Profesor geostrategi Universiti Teknologi Malaysia, Azmi Hassan berkata, kenyataan bersama yang dibuat oleh PAS dan Bersatu bukanlah perkara baru.

 “Kenyataan itu adalah merujuk dari apa yang terjadi pada hujung minggu (perhimpunan agung Umno) ketika Umno berkeras  bahawa mereka ingin memutuskan hubungan dengan Bersatu.

 “Adakah PAS akan menghormati perjanjiannya dengan Bersatu?  Buat masa ini, ya, nampaknya PAS berkeras mahu bekerjasama dengan Bersatu tetapi seperti yang saya katakan, apa sahaja boleh berlaku mulai hari ini hingga PRU15 atau Parlimen dibubarkan,” kata Azmi. 

Dia menunjukkan bahawa perjanjian itu tidak dilontarkan.  “PAS masih mempunyai sedikit pilihan, sedikit kelonggaran untuk bekerjasama dengan Umno.

 “Dan kerana politik kita sangat dinamis, akan ada perubahan ketika PRU15 semakin dekat,” katanya.

Salah satu sebab PAS memilih untuk bekerjasama dengan Umno, kata Azmi, adalah kerana parti Islam itu mendapat banyak keuntungan bersama Umno.

 “Secara strategik, PAS akan pergi bersama Umno kerana pada akhirnya, Umno adalah musuh yang sebenarnya.”

 “Sekiranya PAS bekerjasama dengan Umno untuk pembahagian kerusi, mereka (PAS) dapat memperoleh keuntungan paling banyak daripadanya, dibandingkan dengan bekerjasama dengan Bersatu,” jelas Azmi.

 “Kerana jika PAS bersetuju untuk memperuntukkan kerusi dengan Bersatu, mereka perlu menghadapi Umno, dan Umno adalah kekuatan yang hebat di mana sahaja PAS pergi – sama ada di Kelantan, Terengganu, atau Kedah,” katanya.

 Azmi juga mengatakan Bersatu saat ini tidak mempunyai sokongan akar umbi, yang akan menjadi faktor kritikal dalam pilihan raya umum yang diperjuangkan dengan ketat.

 Dia menambah bahawa “kekuatan” Bersatu di Parlimen didukung oleh pembelot dari Umno, yang bermaksud tidak ada jaminan bahawa mereka tidak akan melompat jika Bersatu tidak muncul menang pada PRU15.

PAS bersekutu dengan Umno melalui Muafakat Nasional (MN) dan Bersatu dalam gabungan Perikatan Nasional (PN) yang berkuasa.  

Parti ini terperangkap di antara parti-parti perseteruan yang akan bertembung pada PRU15.

 Menurut Azmi, pengemudi asal PAS adalah puak yang terus berpegang kepada Umno.

 “Tetapi kepimpinan profesional – ahli PAS yang lebih muda – lebih cenderung untuk bekerjasama dengan Bersatu kerana mereka adalah pemerintah masa kini.”

 “Mereka pada dasarnya adalah dua kelompok yang bertengkar mengenai sama ada bekerjasama dengan Umno atau bekerjasama dengan Bersatu,” katanya.

Sepanjang perseteruan Umno-Bersatu, PAS telah berulang kali berusaha untuk menjadi orang tengah dengan mengingatkan mereka tentang pentingnya memelihara perpaduan Melayu-Muslim.

Pada perhimpunan agung Umno minggu lalu, sebilangan pemimpin Umno menuntut agar PAS memilih pihak yang benar-benar pasti dalam pergolakan pemilihan sekutu ini.

Menurut Azmi, platform terbaik untuk PAS mendorong perpaduan adalah memilih MN.  “(Dengan berbuat demikian) ini akan memaksa Bersatu untuk bersikap lebih ramah terhadap MN, jika itulah sebab sebenar mengapa PAS masih menyokong Perikatan Nasional (PN) sekarang,” katanya.

Pada perhimpunan agung Umno, presiden parti, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan PAS akan komitmen parti mereka antara satu sama lain dalam piagam MN.

Antara lain, dipersetujui bahawa kedua-duanya tidak akan bergabung dengan gabungan politik lain secara bebas, seperti yang dilakukan oleh PAS dengan menjadi anggota rasmi PN.

Azmi juga mengatakan bahawa PAS akan semakin memburukkan Umno sekiranya terus berpihak kepada Bersatu.

 “Dalam jangka panjang, Bersatu memerlukan sokongan akar umbi – mereka memerlukan lebih banyak perpecahan dan cabang – tetapi seperti yang kita lihat sekarang, ia menghadapi masalah ketika berusaha menarik sokongan akar umbi ke titik di mana ia berusaha untuk ‘mencuri’ Umno  ahli.

 “Itulah sebabnya mengapa Umno sangat kesal,” katanya.

 Profesor Madya Universiti Malaya, Awang Azman Awang Pawi bersetuju dengan Azmi bahawa masih ada kemungkinan PAS mengalihkan sokongannya.

 “PAS dianggap sangat tidak dapat diramalkan dengan keputusan politiknya dan jika dapat berpaling kepada Umno dan Muafakat Nasional, ada kemungkinan ia boleh berubah pikiran untuk bekerja dengan Bersatu untuk menghadapi PRU15,” katanya.

Tetapi kelemahan PAS mengubah fikirannya sekali lagi untuk menyokong Umno kemudiannya boleh menyebabkan kepercayaan pengundi dan menimbulkan persepsi masyarakat yang buruk terhadap parti Islam itu.

 “Pada masa itu jika PAS ingin kembali bekerja dengan Umno, tidak semua anggota Umno akan menerimanya, kerana fikirannya yang tidak stabil dan tidak konsisten,” tambahnya.

Awang Azman berkata, PAS tidak bersekutu dengan satu sekutu atau yang lain dan mengubah kedudukannya bergantung kepada bagaimana ia menguntungkan parti.

Dengan Bersatu mengawal pemerintahan pada masa ini, dia mengatakan PAS menganggap lebih bermanfaat untuk berpihak kepada yang dulu buat masa ini.

 “Oleh itu, apabila Parlimen dibubarkan, PAS dapat melihat ini sebagai kesempatan untuk bersatu kembali dengan Umno, kerana pada masa itu, Bersatu tidak lagi mempunyai kuasa dan tidak bermanfaat bagi PAS,” jelasnya.

Awang Azman juga mengatakan bahawa PAS akan mempunyai peluang yang lebih baik untuk menang dalam pilihan raya jika bertanding dengan Umno dan bukannya menentangnya.

 “PAS dapat memperoleh antara 20 hingga 25 kerusi jika bekerjasama dengan Umno.  Sekiranya tidak, ia hanya berisiko memenangi 10 kerusi parlimen, ”katanya.

Profesor sains politik Universiti Sains Malaysia (USM) Ahmad Fauzi Abdul Hamid menyatakan bahawa kesepakatan bersama itu didasarkan pada kelangsungan pemerintahan PN.

 “Jadi konfigurasi mungkin akan berubah pada bulan Ogos (2021) paling awal.

 “Sebagai contoh, dapatkah pemerintah PN mempertahankan diri setelah semua anggota parlimen Umno secara resmi menarik sokongannya, dan jika dan ketika menteri dan timbalan menteri Umno mengundurkan diri?

 “Apabila alasan di sebalik perjanjian di atas hilang, tidak mustahil untuk melihat PAS bertindak menghormati perjanjian Muafakat Nasional dengan Umno, terutama jika Umno kelihatan lebih cenderung berada dalam kedudukan yang memerintah pada pemerintahan pasca-PN berikutnya,” katanya  .

Ahmad Fauzi juga mengatakan bahawa PAS masih sebangsa dengan Bersatu dan Umno.

 “Dalam hubungan poligami, apabila isteri pertama dan kedua anda tidak bergaul satu sama lain, anda tidak semestinya bercerai satu demi satu!

 “Lebih baik jika anda berusaha 

memperbaiki hubungan mereka, itulah yang diharapkan PAS akan terjadi menjelang Ogos,” katanya.

Lebih-lebih lagi, dia mengatakan bahawa Umno juga nampaknya merupakan parti yang lebih bersemangat untuk menghakimi PAS, dengan memperhatikan isyarat yang dihantar semasa perhimpunan Umno.

Antara lain, presiden Umno Zahid berjanji untuk meminda Perlembagaan Persekutuan untuk mengukuhkan undang-undang Syariah di Malaysia sekiranya partinya mendapat kelebihan pada pilihan raya umum, yang menurut Ahmad Fauzi adalah isyarat jelas kepada PAS.

 “Pelaksanaan undang-undang Syariah adalah nadi PAS, dan PAS mungkin menganggapnya lebih bermanfaat untuk memiliki Umno daripada Bersatu di kerusi pendorong untuk mengarahkan pemerintah pusat ke arah menyelaraskan Syariah dengan undang-undang sivil.

 “Walaupun berada dalam pemerintahan selama lebih dari satu tahun, dan hanya memiliki satu pemerintahan sendiri sebagai menteri undang-undang de facto (Datuk Seri Takiyuddin Hassan), tujuan undang-undang Syariah PAS tampaknya telah mengambil tempat duduk belakang, ketika baru-baru ini  jabatan menetapkan rancangannya untuk RUU355 [Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965] ”kata Ahmad Fauzi.

 Pada 15 Mac, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Marzuk Shaary mengatakan beberapa undang-undang Syariah baru akan dibuat dan yang lain dipinda di bawah rancangan lima tahun.

Ahmad Fauzi juga menunjukkan bahawa untuk tujuan pilihan raya, Umno menawarkan perkongsian yang lebih bermanfaat dari segi sokongan akar umbi Melayu, yang paling penting dalam pilihan raya umum.

 “Melihat prasangka luar bandar di kawasan konstituensi Malaysia, ini berbeza dengan Bersatu, yang tidak dapat mengabaikan imej menyedihkannya sebagai pihak yang melakukan pembelot,” katanya.

 Sebagai tindak balas kepada Malay Mail, Ketua Pemuda PAS, Khairil Nizam berkata, partinya akan kekal di MN dan menyokong PN.

 “Kami konsisten,” katanya.

 Menurut Khairil, walaupun pada masa ini tidak dapat dipastikan, kemungkinan PAS bekerjasama dengan Umno masih relevan.

 “Ya, pasti ada kesempatan.  Kami akan menunggu dan melihat, ”katanya.

 Mengenai rancangan pemilihan parti, Khairil mengatakan saat ini, pihaknya fokus untuk menghindari situasi di mana partinya, Umno dan Bersatu mungkin berakhir bertindih dalam pertandingan tersebut.

 “Sekarang kami ingin fokus mencari persamaan di antara ketiga-tiga parti sehingga kami akan sampai pada titik di mana ia bertengkar satu lawan satu dengan Pakatan Harapan,” katanya.-Nthqibord, 1 April 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.