Undi 18 Anggota Kabinet menyatakan sokongan- Datuk Sri Reezal Merican

0

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) telah mengemukakan cadangan kepada Kabinet hari ini untuk memisahkan pelaksanaan usia pengundian berusia 18 tahun (Undi18) dan proses pendaftaran pemilih automatik. Menteri KBS, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata kementerian berharap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dapat melaksanakan cadangan itu kerana semua anggota Kabinet hari ini telah menyatakan sokongan mereka terhadap Undi18.

“Pindaan (Perlembagaan Persekutuan) merangkumi pelbagai perkara, jadi saya rasa kita harus mulai dengan mana yang mudah dulu,” katanya, sambil menambah bahawa dia akan menyerahkan surat kepada SPR dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan  Undang-Undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan atas cadangan masing-masing.

Bercakap kepada pemberita selepas penyerahan tugas kepada pasukan sukarelawan Sokongan Vaksin Malaysia (MyVAC) di sini, hari ini, Reezal Merican mengatakan Takiyuddin juga akan membentangkan perincian masalah itu minggu depan.

Pengerusi SPR, Datuk Abdul Ghani Salleh dilaporkan berkata bahawa pendaftaran pemilih secara automatik dan penurunan usia mengundi kepada 18 hanya dapat dilaksanakan selepas 1 September 2022, dan pernyataan itu dipersoalkan oleh banyak pihak yang menyifatkan penangguhan itu tidak masuk akal.-Nthqibord, 1 April 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.