Syarikat Gergasi Menghindari  Malaysia- Datuk Sri Anwar Ibrahim 

0

KUALA LUMPUR, 2 April – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengkritik kerajaan Perikatan Nasional kerana gagal membina kemampuan 5G Malaysia dengan betul, dengan mendakwa bahawa ia juga boleh mempengaruhi pelaburan langsung asing (FDI).

Bercakap mengenai perkongsian Facebook dan Google baru-baru ini untuk membina dua kabel bawah laut untuk meningkatkan hubungan Internet antara Singapura, Indonesia dan Amerika Utara, dia mengatakan tindakan Putrajaya sekali lagi membiarkan Malaysia diketepikan.

 “Mungkin inilah objektif para pemimpin melalui strategi ‘selektif’, untuk menarik pelaburan asing dan meningkatkan kemampuan digital kami,” katanya dalam satu kenyataan, merujuk kepada kenyataan baru-baru ini oleh menteri kanan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengenai FDI  penerbangan.

Anwar mengatakan ini menunjukkan bahawa strategi telah gagal kerana syarikat gergasi teknologi digital sekarang lebih suka menghindari Malaysia.

 “Pandemik Covid-19 telah menyebabkan penurunan kualiti Internet Malaysia, sedangkan kadar penggunaannya terus meningkat di berbagai sektor.

 “Perkembangan ini paling membimbangkan, dan kerugian besar bagi negara.  Ini juga akan mempengaruhi kemampuan kita dalam memastikan digitalisasi ekonomi kita yang pesat, ”katanya.

Ahli Parlimen Port Dickson menambah bahawa rakyat Malaysia akhirnya akan membayar harga tinggi untuk kelajuan Internet yang rendah, dan ini boleh memberi kesan buruk terhadap produk domestik kasar sebanyak 6.9 peratus, dengan menyebut beberapa laporan sebagai bukti.

 “Sebab mengapa Malaysia tidak termasuk dalam projek mega ini, seperti yang dinyatakan oleh Bursa Internet Malaysia, adalah kerana kebijaksanaan pemerintah PN yang melarang kapal asing melakukan pembaikan kabel bawah laut.

 “Pada November tahun lalu menteri transportasi membatalkan keputusan yang dibuat oleh pemerintah Pakatan Harapan untuk memberikan pengecualian cabotage, yang menarik perselisihan dari beberapa syarikat teknologi,” katanya, merujuk kepada Datuk Seri Wee Ka Siong.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.