Apa Kata Tengku Razali Hamzah

0

 kritikan veteran parti Tengku Razaleigh Hamzah terhadap Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

 “Apa yang Ku Li katakan terhadap Muhyiddin, Anwar dan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali adalah kasar.  Dia menyatakan bahawa ketiga-tiga mereka tidak layak menjadi Perdana Menteri.

 “Tetapi mengapa mereka tidak memenuhi syarat?  Adakah anda faham bahawa komen Ku Li terbuka dan berdasarkan pengalamannya yang luas, ”kata anggota majlis tertinggi Umno, Datuk Puad Zarkashi dalam catatan di Facebook.

 Dalam wawancara tanpa had dengan The Vibes, Tengku Razaleigh, yang terkenal sebagai Ku Li, tidak menghilangkan kata-katanya dalam menggambarkan trio tersebut.

Dia menggambarkan Muhyiddin sebagai “malas” dan kurang idea.  Ahli Parlimen Gua Musang membuat penilaian berdasarkan pengalamannya sebagai bekas timbalannya di Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri dari tahun 1984 hingga 1986.

Dia juga mendakwa bahawa Anwar akan “muflis negara dalam tiga hari” jika dia menjadi Perdana Menteri. Tengku Razaleigh, bagaimanapun, menyatakan kritikan yang paling keras terhadap Azmin, yang dilabelnya sebagai “tidak layak dan tidak layak” untuk jawatan menteri.

Namun, perlu diperhatikan bahawa Muhyiddin dan Anwar adalah sebahagian daripada pasukan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad semasa pertengkaran sengit dengan Tengku Razaleigh di puncak pergolakan kepemimpinan Umno pada tahun 1987, yang menyaksikan parti itu dibatalkan pendaftarannya.

Puad, mantan Ahli Parlimen Batu Pahat, mendesak Muhyiddin untuk membalas kritikan Tengku Razaleigh kerana orang sekarang mempunyai keraguan mengenai kepemimpinannya.

 “Apa arah kita untuk ekonomi?  Sebagai contoh, Kerajaan terus menjual aset Khazanah Nasional Bhd walaupun syarikat itu berada dalam keadaan hitam.

 “Silterra Malaysia, yang dimiliki oleh Khazanah, baru-baru ini dijual kepada syarikat usaha sama Malaysia-China.

 “Ya, saya setuju Silterra dulu merah tetapi dari 2015 hingga 2017, Kerajaan yang dipimpin oleh mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menjadikannya kembali menguntungkan.  Ia mencatatkan keuntungan sebanyak RM204 juta setiap tahun.

 “Silterra memberi tumpuan kepada teknologi sensor.  Walaupun industri semikonduktor berkembang, Kerajaan kami memutuskan untuk menjualnya, ”tambahnya.

Puad menambahkan: “Jadi mengapa Pemerintah menjual syarikat itu?  Itulah sebabnya saya menganggap keterangan Ku Li mengenai Muhyiddin sangat menarik. ”  

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.