Bekas Anak Dan Cucu ATM Di Beri Kuota 30% Ke MRSM – Datuk Seri Ismail Sabri

0

Kira-kira 20,000 veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) belum mendaftar dengan Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV), kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Kegagalan veteran ini untuk mendaftar dengan JHEV menyukarkan ATM untuk menghulurkan bantuan yang diberikan kepada mereka, menurut Ismail Sabri.

 “Oleh itu, saya telah meminta persatuan veteran di setiap daerah untuk mengetahui mengenai kumpulan ini (veteran) kerana kami ingin mengetahui sama ada mereka masih ada atau tidak.

Setiap kali bantuan diberikan, itu menjadi masalah kerana mereka (veteran) tidak berdaftar dan kami tidak dapat menghulurkan bantuan kepada mereka.

 “Saya harap mereka segera mendaftar kerana antara faktor tidak mendaftar adalah kerana mereka berada di luar bandar dan sebagainya … kita tidak mempunyai maklumat mereka,” katanya pada sidang media selepas menganugerahkan Pingat Perkhidmatan Malaysia kepada 295  Veteran ATM Pahang.

Selain itu, Ismail Sabri mengatakan Kementerian Pertahanan juga telah memperuntukkan kuota 30 peratus untuk anak-anak, termasuk cucu veteran ATM, untuk belajar di Mara Junior Science Science (MRSM) ATM-Bera, dekat sini, dengan permohonan

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.