Pengagihan Geran Dimulakan -Datuk Halimah Mohamed

0

3 April – Penubuhan dua Jawatankuasa Perpaduan yang bertujuan memperkukuhkan peranan Komuniti Rukun Tetangga (KRT) di negara ini akan dimuktamadkan tahun ini, setelah dibentangkan dalam mesyuarat Kabinet tidak lama lagi.

 Menteri Perpaduan Negara, Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata, jawatankuasa tersebut melibatkan Jawatankuasa Exco Perpaduan dan Jawatankuasa Konsensus Daerah.

 Beliau berkata Jawatankuasa Exco Perpaduan terdiri daripada semua anggota exco perpaduan di setiap negeri tanpa mengira parti, sama ada kerajaan atau pembangkang.

 “Mereka akan duduk bersama sebagai sebuah jawatankuasa untuk memastikan agenda perpaduan nasional dapat direalisasikan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Prihatin Malaysia: 

Memperkasakan Kepemimpinan KRT di Zon Kluang / Batu Pahat / Mersing di Dewan Tunku Ibrahim Ismail, Dataran Tasik Kluang  , disini hari ini. Halimah berkata, pegawai daerah di setiap negeri akan bertindak sebagai orang tengah pemerintah dalam Jawatankuasa Konsensus Daerah untuk menyatakan suara masyarakat di daerah mereka.

Dalam perkembangan yang terpisah, Anggota Parlimen Kota Tinggi mengatakan bahawa kementerian sedang dalam proses mengagihkan geran berjumlah RM50 juta kepada 8,330 KRT dengan jumlah anggota 250,000 di seluruh negara.

 Katanya, pengagihan geran dimulakan di Melaka minggu lalu melibatkan 249 KRT dengan peruntukan RM1.49 juta.

 “Ini akan diikuti oleh Johor, Perak, Selangor dan negeri-negeri lain.  Setelah hibah diterima, mereka (KRT) dapat mula merancang untuk mencapai dasar perpaduan nasional, ”katanya.

Pelan Pembangunan Perpaduan Nasional 2030 sebagai inisiatif untuk memperkukuhkan perpaduan yang disasarkan, inklusif dan jelas untuk 10 tahun akan datang.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.