Tujuh Orang Telah Mati Akibat Vaksin Oxford – AstraZeneca

0

Tujuh orang telah mati akibat gumpalan darah yang tidak biasa mendapat vaksin Oxford-AstraZeneca di UK, pengawal selia ubat telah mengesahkan kepada BBC. Secara keseluruhan, 30 orang daripada 18 juta yang diberi vaksin pada 24 Mac mengalami pembekuan ini. Masih belum jelas apakah itu hanya kebetulan atau kesan sampingan sebenar vaksin.

 Agensi Pengawalseliaan Produk Ubat dan Kesihatan mengatakan bahawa faedahnya  melebihi risiko. Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Agensi Ubat-ubatan Eropah menyatakan kesimpulan ini.

 Jurucakap AstraZeneca berkata: “Keselamatan pesakit tetap menjadi keutamaan syarikat.”

 Namun, keprihatinan telah menyebabkan negara-negara lain termasuk Jerman, Perancis, Belanda dan Kanada untuk membatasi penggunaan vaksin hanya untuk orang tua.

 Data yang dikeluarkan oleh MHRA pada hari Jumaat menunjukkan 22 kes trombosis sinus vena serebral (CVST) yang merupakan sejenis gumpalan darah di otak.

 Ini disertai dengan tahap platelet yang rendah, yang membantu membentuk pembekuan darah, di dalam badan.  MHRA juga menemui masalah pembekuan lain di samping tahap platelet yang rendah pada lapan orang.

 Kini MHRA telah mengesahkan, dalam e-mel kepada BBC, bahawa “tujuh telah meninggal dunia”.

 Dr June Raine, ketua eksekutif MHRA, mengatakan: “Manfaatnya … dalam mencegah jangkitan Covid-19 dan komplikasinya terus melebihi risiko dan orang ramai harus terus mendapat vaksin mereka ketika diundang untuk melakukannya.”

 Siasatan sedang dijalankan untuk menentukan apakah vaksin AstraZeneca menyebabkan pembekuan darah yang sangat jarang berlaku.

 

 Awal minggu ini Agensi Ubat-ubatan Eropah mengatakan bahawa ia “tidak terbukti, tetapi mungkin”.

 ■ AstraZeneca: Adakah terdapat risiko pembekuan darah?

 ■ Bilakah saya akan mendapatkan jubin Covid saya?

 ■ Apa yang perlu anda ketahui mengenai keselamatan vaksin

 Dua isu menimbulkan kecurigaan.  Yang pertama adalah sifat gumpalan yang tidak biasa, termasuk tahap rendah platelet dan antibodi yang jarang berlaku dalam darah yang dikaitkan dengan gangguan pembekuan lain.

 “Ini menimbulkan kemungkinan bahawa vaksin dapat menjadi faktor penyebab dalam kes-kes CVST yang jarang dan tidak biasa ini, walaupun kita belum mengetahui ini, jadi lebih banyak penyelidikan diperlukan,” kata Prof David Werring, dari Institut Neurologi UCL  .

 Isu lain adalah perbezaan antara vaksin Oxford-AstraZeneca dan Pfizer-BioNTech.

 Terdapat dua kes CVST setelah Pfizer di UK, daripada lebih daripada 10 juta vaksin, tetapi ini tidak mempunyai tahap platelet yang rendah.

 Walau bagaimanapun, masih ada ketidakpastian mengenai seberapa biasa pembekuan ini.  Anggarannya berkisar antara dua kes per juta orang setiap tahun hingga hampir 16 dalam setiap juta pada waktu biasa dan coronavirus dikaitkan dengan pembekuan yang tidak normal, yang mungkin membuat gumpalan ini lebih umum.

 Jerman telah melaporkan 31 CVST dan sembilan kematian daripada 2.7 juta orang yang divaksin di sana, dengan kebanyakan kes pada wanita muda atau pertengahan umur.

 Data serupa mengenai siapa yang terjejas di UK belum diterbitkan di UK, tetapi gabungan orang yang lebih banyak dianggap telah terjejas.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.