UMNO Jagan Hipokrit – Datuk Rasul Wahid 

0

UMNO Jagan Hipokrit – Datuk Rasul Wahid 

 30 Mac – Umno harus memutuskan semua hubungan dengan Bersatu dengan segera sekiranya itu yang dikehendaki oleh parti dan berhenti mengancam berulang kali kata  Datuk Rosol Wahid.

Anggota dewan tertinggi Bersatu itu mengatakan bahawa Umno harus berhenti mengintimidasi partinya atau membuat segala tuntutan yang melampau 

 “Ini bukan zaman ancaman, seperti apa yang dikatakan Tok Mat, bukan hanya melakukan silat pulut (persembahan seni mempertahankan diri Melayu), kami hanya memukulnya;  jika anda mahu menumbuk, hanya menumbuk, tidak perlu terus memalsukan, “kata Rosol.

Dia menyebut timbalan presiden Umno, Datuk Seri Mohamad Hasan, atau Tok Mat, yang mendesak parti itu untuk bertindak tegas terhadap Bersatu.

Rosol, yang juga timbalan menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna, mengatakan bahawa Umno juga seharusnya tidak menuntut konsesi daripada Bersatu ketika telah mengatakan akan mengakhiri kerjasama mereka.

Mengulas ucapan perwakilan Umno di perhimpunan parti itu, dia mengatakan mereka tidak dapat membanggakan memandangkan prestasi mereka dalam pilihan raya sebelumnya.

 “Mereka (penceramah Umno) hanya bercakap, (ada negeri) semuanya telah hilang selama 30 tahun, 15 tahun.

 “Mereka telah kehilangan negeri.  Seperti Kelantan, mereka bercakap dengan kuat tetapi telah kalah selama 30 tahun;  seperti Selangor, telah kalah selama 15 tahun, ”katanya kepada Utusan Malaysia.

 Pada hari Ahad, Umno memformalkan keputusannya untuk mengakhiri kerjasama politiknya dengan Bersatu untuk pilihan raya umum ke-15 tetapi akan membenarkan para pemimpinnya terus berkhidmat dalam Kabinet Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata usul itu diterima sebulat suara di perhimpunan partinya pada hari Ahad.

Zahid juga mengatakan pihaknya sedang mempertimbangkan lain, iaitu segera menarik sokongan untuk Perikatan Nasional pada saat Darurat dicabut pada 1 Ogos atau sebelumnya, tetapi menambahkan bahawa ini akan dibincangkan secara panjang lebar dalam mesyuarat dewan tertinggi berikutnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.