Kalimah ALLAH KDN Ada Kuasa- Datuk Seri Hamzah Zainudin

0

Kementerian Dalam Negeri akan segera mengeluarkan arahan pentadbiran mengenai penggunaan kalimah “Allah”, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin hari ini.

Hamzah mengatakan ini setelah dua siri perbincangan meja bulat mengenai isu “Allah”, iaitu satu dengan orang Islam pada hari Isnin dan satu dengan orang bukan Islam hari ini.

Semua arahan yang akan dikeluarkan oleh kementerian nanti adalah sesuatu yang ingin kami sampaikan kepada warga negara ini menurut Akta yang ada.  

Akta yang ada memberi kuasa kepada menteri untuk mengeluarkan arahan, ”katanya kepada wartawan di Hotel Le Meridien di Putrajaya setelah berdialog dengan orang bukan Islam.

Dia menegaskan arahan yang akan dikeluarkan adalah penggunaan kata “Allah” dan “beberapa kata lain”.

memahami bahawa perbincangan meja bulat dengan Hamzah pada hari Isnin melibatkan 21 wakil Muslim termasuk ulama dan peguam, dan perbincangan meja bulat pagi ini melibatkan 17 wakil bukan Islam.

Hamzah berkata, dialog hari ini diadakan kerana kementerian ingin mendapatkan pandangan dari semua pihak mengenai penggunaan kalimah “Allah” di Malaysia, dengan memperhatikan bahawa para hadirin yang bukan Islam hari ini termasuk yang berasal dari komuniti Kristian melalui beberapa kumpulan.

Dia mengatakan bahawa kementerian telah menjemput semua kumpulan termasuk dari Sabah dan Sarawak, dan bahawa kementerian juga telah mengundang Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam), kumpulan yang mewakili agama Hindu dan Sikh, serta akademik dan peguam.

Dia mengatakan kementerian telah melakukan pembicaraan untuk “mencari jalan di mana kita dapat mencapai kata sepakat (kata sepakat) dalam hal penggunaan kalimah ‘Allah'”, sambil menambahkan: “Arahan yang dilakukan setelah ini akan menjadi arahan yang  dapat diterima dengan baik oleh semua ”.

 “Insya-Allah, dalam perbincangan itu, semua mahu agama menjadi jalan untuk kita menyatukan semua orang di negara ini, kita tidak mahu isu ini menjadi isu yang boleh memecah belah kita semua di negara ini.

 “Kerana yang paling penting adalah negara kita, untuk kita mencari jalan agar semua hidup dengan aman dan harmoni.

 “Kalau itu yang kita mahukan, tentu ada masalah toleransi yang harus diberikan.  

Toleransi bukan hanya datang dari majoriti, tetapi juga dari semua kumpulan.  Golongan minoriti juga harus melihat ini sebagai sesuatu yang boleh menjadi penyatuan ke arah perpaduan rakyat di negara ini, ”tambahnya.

Antara lain, Hamzah mengatakan bahawa semua arahan selepas ini akan mengambil kira Perlembagaan Persekutuan apabila diletakkan sebagai keutamaan, dengan memperhatikan bahawa perkara ini juga berkaitan dengan undang-undang yang ada di negeri masing-masing.

 “Kami juga memutuskan bahawa apa pun yang kami lakukan mesti mengikut undang-undang yang ada di negara kita.  

Kami meletakkan Perlembagaan Persekutuan sebagai yang paling utama.  Sekiranya Perlembagaan Persekutuan adalah yang paling utama, maka arahan apa pun selepas ini adalah sesuatu yang mengambil kira Perlembagaan.  Ini juga terkait erat dengan undang-undang yang ada di tingkat masing-masing negara, ”katanya.

Hamzah mengatakan bahawa dia akan mengumpulkan dan menggabungkan semua poin dari perbincangan dan bahawa dia akan meminta penerimaannya.

 “Dan kita akan bergabung, kita menjadikannya sesuatu yang dapat kita bincangkan lagi, dengan persetujuan semua pihak,” katanya.

Ketika ditanya apakah semua pihak setuju dengan arahan yang akan dikeluarkan oleh kementerian, Hamzah mengatakan: “Ya, ketika ada perbincangan, itulah konsensus untuk kita menentukan masa depan kita.”

 Ditanya perincian arahan Kementerian Dalam Negeri yang baru dirancang, Hamzah mengatakan bahawa arahan tersebut dikeluarkan dari semasa ke semasa di bawah undang-undang yang ada dan bahawa ia dibuat sebagai tindakan pentadbiran seperti biasa oleh kementerian.

Mengenai Undang-Undang yang akan dikeluarkan arahan itu, Hamzah mengatakan kementerian akan menggunakan Akta yang berlaku, dengan memperhatikan bahawa terdapat Undang-undang atau undang-undang persekutuan yang berlainan di bawah kementerian seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan (PPPA) yang dapat digunakan bergantung  mengenai isu tersebut.

 “Jika itu adalah masalah kalimah ‘Allah’, penggunaan di mana, di mana tempat, semua yang harus kita berikan, sehingga dapat diselesaikan, agar orang mengerti,” katanya, sambil menambah bahawa arahan yang dirancang bertujuan untuk memberikan  “Kepastian” dan “pengertian” kepada rakyat Malaysia Muslim dan bukan Muslim mengenai penggunaan kalimah ‘Allah’.

Kes Jill Ireland diserahkan kepada AGC

Dia menjelaskan, bagaimanapun, bahawa kedua-dua sesi dialog itu tidak berkaitan dengan kes mahkamah yang melibatkan Kristian Bumiputera Sarawak, Jill Ireland Lawrence Bill.

Hamzah ditanya sama ada Kementerian Dalam Negeri akan mengunjungi Sabah dan Sarawak atau mengadakan sesi sidang video dengan para pemimpin gereja di Sabah dan Sarawak mengenai penggunaan kalimah “Allah” kerana Jill Ireland adalah orang Sarawak.

Sebagai tindak balas, Hamzah mengatakan terdapat perwakilan dari ibu negeri Sarawak.

 “Ini bukan mengenai isu Jill Ireland, apa yang kita bincangkan adalah mengenai penggunaan kalimah” Allah “, dan saya tidak mahu membincangkan masalah sub judice.  Kes Jill Ireland adalah kes lain, yang kami serahkan kepada Peguam Negara, ”katanya.

 “Mengenai isu perbincangan, sama ada mahu menggunakan kaedah maya dan sebagainya, saya menjemput semua.  Terdapat juga wakil dari Kuching, yang hadir.  Jadi tidak ada masalah mahu berbincang dengan semua orang-ramai (dengan semua atau banyak).  Tidak, ada kumpulan, ”katanya.

 Kemudian, ketika ditanya apakah Kementerian Dalam Negeri mencari penyelesaian di luar mahkamah dalam kes pengadilan Jill Ireland, Hamzah sekali lagi menekankan bahawa dia tidak ingin membicarakan kes pengadilan itu kerana akan menjadi “sub judice saat ini”  .

 “Saya hanya berbicara tentang kalimah ‘Allah’ (kalimah ‘Allah’), penggunaan kalimah ‘Allah’ dan ini kita membincangkan bagaimana kita mahu menggunakannya di masa depan, itu saja,” katanya, sambil menambah  bahawa kes mahkamah terserah kepada Jabatan Peguam Negara.

 Ketika ditanya apakah ini berarti Kementerian Dalam Negeri akan menunggu hingga pengadilan memutuskan kes Jill Ireland sebelum kementerian mengeluarkan arahan mengenai penggunaan kalimah “Allah”, Hamzah menunjukkan bahawa tidak perlu melakukannya: “Tidak, arahan  adalah sesuatu yang kita lakukan secara pentadbiran. ”

Hamzah menunjukkan bahawa ada keperluan untuk mengeluarkan arahan kerana perkara seperti penerbitan  akan tetap berjalan.

Dalam kes Jill Ireland, Mahkamah Tinggi pada 10 March memutuskan untuk memberikannya, memberikan tiga deklarasi pengadilannya, termasuk perisytiharan bahawa arahan Kementerian Dalam Negeri yang dikeluarkan pada tahun 1986 – yang melarang penggunaan kalimah “Allah” dalam penerbitan Kristian – adalah  tidak sah dan tidak berperlembagaan.

Pada 15 Mac, dilaporkan bahawa pemerintah persekutuan dan menteri dalam negeri telah mengajukan rayuan melalui pemberitahuan rayuan bertarikh 12 Mac terhadap keputusan Mahkamah Tinggi.  Ini bermakna mereka telah mengajukan banding ke Mahkamah Rayuan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.