Pegawai Kerajaan Berpangkat Jusa Terlibat Rasuah -Datuk Seri Azam Baki

0

 Rasuah di negara ini amat membimbangkan tetapi belum berada di tahap kritikal, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki. Bercakap kepada TVAlhijrah malam tadi, Azam menjawab tuan rumah Syafinaz Yunus yang bertanya apakah peningkatan jumlah kes yang didedahkan bermaksud rasuah di Malaysia adalah teruk.

 “Kami tidak boleh mengatakan bahawa itu buruk.  Tetapi saya boleh katakan, sebagai seseorang yang telah lama memerangi rasuah, ini adalah yang membimbangkan saya, secara peribadi, tetapi ia tidak akan menjadi wabak.

 “Mungkin ada di kalangan masyarakat berpendapat bahawa ia menjadi sangat menyedihkan dan itu adalah wabak.  Namun, jika kita melihatnya dari sudut yang lain, kerana kesedaran di kalangan masyarakat, inilah yang menyebabkan pendedahan mengenai banyak isu sekarang.

 “Sekiranya tidak ada maklumat dari masyarakat, dan mungkin juga dengan perkembangan teknologi sekarang juga mendedahkan banyak masalah rasuah.  Terutama yang melibatkan pihak berkuasa atau penjawat awam.  

Tentunya masalah-masalah ini sekarang akan diungkap, ”katanya merujuk kepada maklumat dan teknologi awam.

Semasa wawancara mengenai Analisis: Barah Lama  Polemik Baru?  Program, Azam menambah bahawa penjawat awam SPRM yang ditangkap kerana rasuah biasanya mereka yang berpangkat kanan dan selesa dari segi kewangan.

Dia mengatakan bahawa ini bermaksud keserakahan dan tidak putus asa adalah motif rasuah mereka.

 “Apabila nilai integriti ini menurun kerana tidak boleh dipercayai, maka sangat mudah untuk melakukan kegiatan rasuah dan pecah amanah.  

Itulah sebabnya jika anda bertanya mengapa ini berlaku, terdapat banyak sebab di bawah teori rasuah.  Ia sama dari zaman itu hingga sekarang.  Artinya, akan ada ruang dan peluang dan dari kerakusan seseorang.

 “Berdasarkan pengalaman kami, kami dapat mengatakan hampir semua kes (rasuah) terjadi bukan kerana putus asa hidup, tetapi lebih kepada keserakahan, dan juga kurangnya iman dan juga ruang dan peluang untuk itu (rasuah),” tambahnya.

 Azam mengatakan bahawa tanpa integriti, rasuah tidak dapat ditangani tanpa mengira betapa baiknya sistem yang disediakan untuk mengatasi masalah tersebut.

Ketika ditanya apakah gaji rendah menyumbang kepada masalah rasuah perkhidmatan awam, Azam mengatakan bahawa beberapa yang ditahan oleh SPRM adalah mereka yang mendapat gred “Jusa C” dan “Jusa B”.

Azam mengaitkan masalah itu dengan persekitaran, pengaruh rakan sebaya dan gaya hidup.

 “Sekarang kita baru-baru ini menangkap mereka yang merupakan Jusa B, Jusa C juga.  Kali terakhir ini tidak pernah didengar.

 “Jawapan mudah, kerana ini ada hubungannya dengan nilai-nilai peribadi seseorang.  Jadi mungkin jenayah lain, seperti pencurian kerana tidak banyak makan, saya faham.  Tetapi rasuah dilakukan oleh mereka yang berkuasa, oleh mereka yang berpeluang, ”tambahnya.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.